Sejtkémia

(Készítette:Parrag Tamás vegyész hallgató)

 

 

 

 

Tartalom

-Sejtet alkotó anyagok

-Makromolekulák felépülése apróbb egységekből:

                                                                                -Szacharidok:

                                                                                                      -Monoszacharidok

                                                                                                       -Oligoszacharidok

         -Poliszacharidok

-         Zsírok/ lipidek/ membránok

-         Nukleinsavak

-         Aminosavak:

- Csoportosítás

- Aminosavak halmazszerkezete

-Fehérjék

-Kémiai kötések:

- Elsőrendű kémiai kötések

- Másodrendű kémiai kötések

 

 

Sejtet alkotó anyagok:

A sejtben, egy időben több ezer biokémiai folyamat is lejátszódhat. Valamennyi élettani és fiziko­kémiai átalakulás a sejt molekuláris szintjén zajlik le. Ez a megállapítás érvényes az információs folyamatokra is. A sejteket felépítő legfontosabb elemek a C, N, O, P, S. Ezen atomok kombinációjával számos élő szervezetet felépítő fehérjék, lippidek, DNS, RNS, membránok építhetők fel. Az anyagok melyek még fontosak az élő szervezetben az ionok, az emberi  vér az ionok közül leggyakrabban a Na+, K+, Ca2+ kationok illetve a Cl- és a HCO3- anionok fordulnak elő.  És amit nem említettem meg a víz az ami mindent körülvesz (álltalábba legfontosabb közvetítő közeg) anyag, információ, áramlás, és kémiai reagens, szóval az élet alapja.

 

 

1.Ábra.Sejtet alkotó anyagok kémiai anyagok

2.Ábra.Sejtet alkotó  kémiai vegyületek

 

Makromolekulák felépülése apróbb egységekből:

 

Különböző kémiai/biokémiai reakciók során kicsi szerves molekulákból makromolekulák képződnek.

 

Cukrokàpoliszacharidok

Zsírsavakàzsírok/lipidek/memránok

Aminosavakàfehérjék

Nukleotidokànukleinsavak

 

3. ábra Makromolekulák keletkezése vegyületekből

 

4. ábra Makromolekula lánc keletkezése vegyületekből

 

 

Monoszacharidok/cukrok:

A legegyszerűbb szénhidrátok, általában 3, 4, 5, 7, de leggyakrabban 6 szénatomot tartalmazó molekulák. Vízben jól oldódnak, édes ízűek (pl. szőlőcukor, gyümölcscukor). Ezek a hat szénatomos cukrok a C6H12O6 összegképlettel jellemezhetők. Ez az összegképlet a gyakorlatban 64 különböző vegyületet (izomereket; α, β, L, D) jelenthet, de a gyakoribb változatok száma kevesebb. (A fent említett glükóz és fruktóz mellett a mannóz és galaktóz is hexóz.)

 

Fontosságuk:

-a Oligoszacharidok, Poliszacharidok felépítésénél 

-a sejtek energiaforrásai

-nukleotidok, nuleinsavak alkotórészei melyből a DNS és az RNS épül fel

 

5. ábra Monoszacharidok lineáris és gyűrűs szerkezete

Oligoszacharidok:

Az oligoszacharidok olyan, glikozid típusú vegyületek, amelyekben az aglikonrész is cukor. Úgy képződnek, hogy egy monoszacharid glikozidos hidroxilcsoportja ugyanolyan vagy más monoszacharid valamelyik hidroxilcsoportjával vízkilépés mellett reagál. Ez a kondenzációs folyamat tovább is folytatódhat, és ily módon tri-, tetra-, penta- és hexaszacharidok képződhetnek. Ha az összekapcsolt monomerek száma 7–10-nél nagyobb, akkor már poliszacharidokról van szó:

6. ábra Monoszacharidokból Poliszacharidok Oligoszacharidok keletkezésének reakció egyenlete

 

Poliszacharidok

Ha az összekapcsolt monomerek száma 7–10-nél nagyobb, akkor már poliszacharidokról van szó:

7. ábra Oligoszacharid Poliszacharid molekula váza

Cellulóz

Keményítő

Glikogén

 

Kitin

 

Heparin

 

 

Zsírok/ lipidek/ membránok:

 

8. ábra Zsír, olaj, zsírsav és olaj sav  molekulla váza

Lipidek



Zsírok és olajok

Zsírsavak

 



Foszfolipidek

A membránlipidek túlnyomó többsége foszfolipid. Ha egy glicerinmolekulát 2 molekula zsírsavval és egy molekulát foszfát csoporttal észteresítünk, akkor pedig foszfolipidhez jutunk.

 

 

9. ábra foszfolipid általános sémája

Kétrétegű lipid membránok

10. ábra Foszfolipid mebránban felvett alakja

A membrán:

A sejtmembrán alapja egy lipidmolekulából álló kettős réteg. A lipidmolekulák legjellemzőbb s a membránalkotás szempontjából igen fontos tulajdonsága, hogy egyik végük vízben oldódó, hidrofil, a másik végük zsírszerű, vízben nem oldódó, hidrofób. A membránlipidek túlnyomó többsége foszfolipid. Ha egy glicerinmolekulát 2 molekula zsírsavval és egy molekulát foszfát csoporttal észteresítünk, akkor pedig foszfolipidhez jutunk.

Vizes közegbe kerülve a foszfolipidmolekulák spontán kettős réteggé rendeződnek, olyanformán, hogy a külső oldalon a víz felé néznek a hidrofil fejek, és befelé, a kettős réteg belseje felé a hidrofób farkok, amelyek kiszorítják onnan a vizet. A kialakuló membránok a vízben gömb alakot vesznek fel(micellák), vezikulákat alkotnak. A foszfolipid kettős réteg ellátja a hártya elválasztó funkcióját, az elhatárolás feladatát. A közlekedést a membránon keresztül s a többi funkciót a lipidrétegbe ágyazódott fehérjemolekulák biztosítják. Ezek adják meg a különböző membránoknak a sajátos megkülönböztető jegyeket, s hajtják végre speciális feladatait. Mintegy szivattyúként működnek, s a sejt szükségleteinek megfelelően, a kívülről és belülről kapott információk alapján, nyitják és zárják a csatornákat, és biztosítják az anyagok ki­ és bevándorlását.

 

   11. Ábra. Zsírsavak foszfolipidek és glikolipidek rendeződése vizes oldatban.

 

 Ennek a jelenségnek energetikai oka van: ez az elrendezés biztosítja a legalacsonyabb szabad energia szintet. A membránokat biológiai szempontból két tulajdonságuk teszi nagyon fontossá: mivel belsejük hidrofób szénhidrogén, átjárhatatlanok a biológiai molekulák ­ aminosavak, nukleinsavak, fehérjék, cukrok ­ és ionok számára. Ezért működhetnek válaszfalként. A másik nagyon fontos tulajdonságuk, hogy lágyak, rugalmasak, viszkozitásuk az olajéhoz hasonló. Tulajdonképpen kétdimenziós folyadékok.

Nukleinsavak:

 

Az élő szervezet minden biológiai tulajdonságának átörökítéséért felelős makromolekulák!

Savval főzve hidrolizálnak, és a hidrolizátum:

foszforsavat,

ötszénatomos cukrot,

és nitrogéntartalmú heterociklusos vegyületet tartalmaz.

Építőegységeik a NUKLEOTIDOK!

 

12. ábra Nukleotidok

A nukleotidok felépítése:

PENTÓZ: D-ribóz (RNS) vagy 2-dezoxi-D-ribóz (DNS).

A pentóz 1'-szénatomjához kapcsolódó nitrogéntartalmú heteroaromás bázis:
- PURINVÁZAS bázisok: adenin, guanin
- PIRIMIDINVÁZAS bázisok: citozin, uracil, timin

A pentóz 5'-szénatomján lévő hidroxilcsoportját észteresítve foszforsav.

A nukleotidok szerepe

Tri- és difoszfátjai a szervezet energiahordozói: ATP, ADP!

Koenzimek alkotórészei: NAD, NADP, KoA!

A sejtek kommunikációs kapcsolataiban játszanak szerepet: cAMP!

13. ábra Energia körfolyamat

 

A nukleinsavak alkotórészei!

A nukleinsavak felépülése

A nukleinsavak nukleotidokból épülnek fel. A polinukleotidlánc tulajdonképpen poliészterlánc, melyben a nukleotid pentózának 5' szénatomjával észterkötésben lévő foszfátcsoport a másik nukleotid pentózának 3' szénatomján lévő hidroxilcsoporttal kondenzációs reakcióban (vízkilépés) hoz létre észterkötést.

A nukleisavak fajlagossága

A cukor-foszfát-lánc egységei monoton ismétlődnek, ezek tehát nem specifikusak! A molekula egyediségét a nukleotidok bázisai, azok szekvenciája (sorrendje) szabja meg!

 

A nukleinsavak konformációja

A cukor-foszfát-lánc különböző pontjai között hidrogénkötések jöhetnek létre. Egy-egy lánc különböző szakaszai - RNS esetén -, kettős polinukleotidláncnál - DNS esetén - a két lánc bázisai között jöhetnek létre hidrogénkötések, de csak meghatározott formában! Az adenin két hidrogénkötéssel csak timinhez (DNS) illetve uracilhoz (RNS), míg a guanin három hidrogénkötéssel csak citozinhoz kapcsolódhat!

 

14. ábra DNS felépítése

 

Aminosavak:

Fehérjékből savas hidrolízis hatására aminokarbonsavak, röviden aminosavak keletkeznek.
Az aminosavak olyan vegyületek, amelyek molekulájában aminocsoport és karboxilcsoport egyaránt előfordul. Biológiai jelentőségüknél fogva ehelyett csak a fehérjeeredetű aminosavakkal foglalkozunk.

A fehérjék építőkövei az a-aminosavak! Általános szerkezetük:

15. ábra Aminosavak általános felépítése

 

 

Az aminocsoport a 2., azaz az α szénatomon helyezkedik el. Az α szénatom királis, kivéve, ha R=H! A természetes aminosavak L-konfigurációjúak, azaz konfigurációjuk analóg az L-glicerinaldehid konfigurációjával.

16. ábra a) Amino csoport elhelyezkedése b) Aminosav ikerionos formája

A természetes aminosavak közül mintegy 20, különböző alkilcsoportot (R-csoport) tartalmazó molekula a legelterjedtebb.

 

Csoportosítás

Az oldallánc jellege szerint történhet.

o                                Vízmolekulákkal hidrogénkötést tud létesíteni.

o                                Vizes oldatban az oldalláncban lévő karboxilcsoport disszociált formában vagy anion alakban, az erősen bázisos csoport pedig protonált formában vagy kation alakban van jelen.

 

Eszerint a természetes aminosavak "R"-lánca:

  1. Semleges, apoláros

    Példa
    :

R = H

amino-ecetsav: H2N-CH2-COOH GLICIN

R = CH3

2-amino-propánsav vagy ALANIN

R = CH2-C6H5

FENILALANIN

  1. Semleges, poláros

    Példa
    :

R = CH2-OH

SZERIN

R = CH2-SH

CISZTEIN

R = CH2-CO-NH2

ASZPARAGIN

  1. Poláros, gyengén savas

    Példa
    :

R = CH2-C6H4-OH

TIROZIN

  1.  
  2. Poláros, erősen savas vagy bázikus

    Amino-dikarbonsavak
    és diamino-karbonsavak tartoznak ide:

Bázikus aminosav:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Savas aminosav:



 

Példa:

R = CH2-COOH

ASZPARAGINSAV

R = (CH2)4-NH2

LIZIN

  1.  

Más megfontolás alapján a fehérjéket felépítő aminosavak feloszthatók három nagy csoportra, de még ezeken a csoportokon belül is kisebb alcsoportok különböztethetők meg.

1.) MONOAMINO-MONOKARBONSAVAK

Egyetlen bázisos aminocsoportot és egyetlen savas karboxilcsoportot tartalmaznak. Neutrális aminosavaknak is tekinthetők, mert bennük azonos a savas és bázisos csoportok száma.

  1. Apoláros oldalláncú aminosavak

    Ebbe
    az alcsoportba olyan aminosavak tartoznak, amelyek oldalláncként alkilcsoportot tartalmaznak. Ide sorolhatók: glicin (Gly) [az oldallánc helyén hidrogénatomot tartalmaz, az egyetlen akirális aminosav!], alanin (Ala), valin (Val), leucin (Leu), izoleucin (Ile).
  2. Alkoholos oldalláncot tartalmazó aminosavak

    Ide
    két aminosav sorolható: szerin (Ser), treonin (Thr).

  3. Kéntartalmú aminosavak

    Ide
    szintén két aminosav tartozik: cisztein (Cys), metionin (Met).

  4. Aromás oldalláncot tartalmazó aminosavak

    Ide
    három aminosavat sorolhatunk: fenilalanin (Phe), tirozin (Tyr), triptofán (Trp).

  5. Prolin (Pro), amely gyűrűvé záródik, és a szekunder aminokra jellemző iminocsoportot tartalmaz.

  6. Aszparagin (Asn), glutamin (Gln), amelyek amidok.

 

2. MONOAMINO-DIKARBONSAVAK

Egy bázisos aminocsoport és két savas karboxilcsoport fordul elő! Ezeket savas aminosavaknak nevezzük. Ide tartozik az aszparaginsav (Asp) [a második karboxilcsoport a béta szénatomhoz kapcsolódik] és a glutaminsav (Glu) [a második karboxilcsoport a gamma szénatomhoz kapcsolódik].

 

3. BÁZISOS AMINOSAVAK

Jellemző ezen molekulákra, hogy egy második bázikus csoportot is tartalmaznak, ilyen a lizin (Lys), ahol a második bázikus csoport aminocsoport; a hisztidin (His), itt gyengén bázisos 4-imidazolilcsoport található; valamint az arginin (Arg), melyben igen erős bázisos sajátságú guanidino-csoport található.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az aminosavak halmazszerkezete

Minden aminosav tartalmaz legalább egy bázikus amino- és egy savas jellegű karboxilcsoportot. Vizes oldatban, de kristályosítva, szilárd állapotban is az aminocsoport protonált, a karboxilcsoport protonálatlan állapotban van: ikerionos szerkezetű!

17. ábra Aminosav ikerionos szerkezete

Az aminosavak ezért standardállapotban szilárd halmazállapotúak, a rács ionos jellegű.

Tulajdonságaik



18. ábra peptidkötés kialakulása különböző aminosavak között

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fehérjék

Alapszerkezet

Egy vagy több, aminosavakból összekapcsolódó polipeptidláncból és esetenként szervetlen vagy szerves, nem polipeptid típusú részből álló makromolekulák.

19. ábra Polipeptidlánc

Jellemzők

Specifikus makromolekulák, melyben az építőegységek (aminosavak) sorrendje egyediséget kölcsönöz az adott molekulának!

Szerkezet

a.) Elsődleges szerkezet (primer struktúra)

A fehérjék természetes lánckonformációja

 

b.) Másodlagos szerkezet (szekunder struktúra)

c.) Harmadlagos szerkezet (tercier struktúra)

d.) Negyedleges szerkezet (kvaterner struktúra)

A fehérjék típusai

1.) Konformáció szerint

2.) Vegyi összetételük szerint

3.) Funkció szerint

Nem megfelelő körülmények között a természetes lánckonformáció megszűnhet, ennek okai:

Következményei:

Kémiai kötések

Elsőrendű kémiai kötések:

a)      Ionos kötés: Olyan elsőrendű kémiai kötés, mely ellentétes töltésű ionok között jön létre. Kationok: pozitív töltésű fémek, Anionok: negatív töltésűek nemfémek. Az ion töltésszáma megmutatja, hogy az ion töltése hányszorosa az elemi töltés értékének.

20. ábra Ionos kötés kialakulása

b)     
 Szilárd állapotban az ionok ionrácsba rendeződnek.
Rácsenergia: azaz energia, amely 1 mól kristályos anyag gázhalmazállapotú ionok képződésekor szabadul fel.
Rácsállandó: az ionrácsban az ionok olyan távolságban helyezkednek el egymástól, melyben közöttük fellépő vonzóerő és taszítóerő egyensúlyt tart.

b) Kovalens kötés: olyan elsőrendű kémiai kötés, mely közös elektronpáron kialakuló kapcsolat. Általában nemfémes elemek között jön létre.
Ha azonos atomok között jön létre a kovalens kötés, ill. En= 0 akkor apoláris kovalens kötés.
Ha különböző atomok között jön létre a kovalens kötés ill. En= 0<x<2 akkor poláris kovalens kötés. Lehet 1X, 2X, 3X kovalens kötés attól függ, hogy hány elektronpár vesz részt a kötés kialakításában.
Kötéstávolság: a két atommag közötti távolságot jelenti a molekulában. Jele: d [pm]
Kötési energia: az az energia, amely egy mól molekulában az adott kötés létrejöttekor szabadul fel. Jele: Ek KJ/mol
Molekulapálya: molekulának az a térrésze, ahol a kötő elektronpárok a légvalószínűséggel megtalálhatók.
Kovalens vegyérték: egy atom annyi vegyértékű ahány kötő e- pár kapcsolódik hozzá a molekulában.
Kötésszög: az atommagokat összekötő egyenesek által bezárt szög.

Molekula térbeli felépítése:

Kötéstávolság, kötésszög-túl függ.
Központi atom: azt a nagyobb vegyértékű elektront, amelyhez a többi kisebb vegyértékű atom kapcsolódik. Atomcsoport is körülveheti
Ligandum: a központi atomot körülvevő részecskéket közös néven nevezik.
Koordinációs szám: a központi atomot körülvevő ligandumok száma.
Delokalizált kötés: a kötő elektronpár 2-nél több atommag vonzása alatt áll, Pi kötés van közötte.
Lokalizált kötés: a kötő elektronpár 2 atomtörzs vonzása alatt áll. Szigma és Pi kötés van.
Datív kötés: olyan kovalens kötés, amelyben a kötő elektronpár mindkét elektronját ugyanaz.

Molekula polaritása:

A molekulák egy részénél a pozitív és negatív töltések középpontja nem esik egybe. Dipólusmolekula: a két pólussal rendelkező molekula.

21. ábra Víz váz szerkezete

Függ: a benne szereplő kötések polaritásától, a molekula térbeli felépítésétől
A kötés polaritására az elektronegativitás jellemző a molekula térbeli felépítésére a kötésszög.
Apoláris molekula: ha a molekulán belül a töltéseloszlás egyenletes
Poláris molekula: ha a molekulán belül a töltéseloszlás nem egyenletes
c) Fémes kötés: olyan elsőrendű kémiai kötés, mely az atomtörzs és a delokalizált vegyértékelektronok közötti vonzás. A fémben a részecskék között a kapcsolatot ez a nem lokalizált elektronrendszer teremti meg. Szilárd állapotban fémrácsot alkotnak. En= 0

Másodrendű kémiai kötések:

a)      Dipólus-dipólus: ha a molekula dipólus, Keeson féle erők tartják, poláris molekulák között jön létre. Pl. szilárd HCl, folyékony CH3Cl
b) Diszperziós: apoláris molekulák között, elektronfelhő eltorzulása következtében jön létre, így a molekula rövid időre polárissá válik és így a szomszédos molekula elektronfelhőjét is eltorzítja. H2, 02 CH4
c) Hidrogén-híd:

22. ábraVízben lévő Hidrogén-híd

 A hidrogén-híd vízmolekulák között jön létre:

23. ábra Viz szerkezete

 

 

 

 

 

 

Van der Walls kötés:

Dipól-dipól kötéshez hasonló elektrosztatikus vonzó erő.

24. ábraVan der Walls kötés energia állapotai

Hidrofil kölcsönhatás:
Olyan molekula, vagy nagyobb molekula része, amely képes a vízzel vonzó kölcsönhatást kialakítani, és ezáltal a víz eredeti hidrogén hidas szerkezetét felbontani és átszervezni.

25. ábra Hidrofil kölcsönhatás kialakulása

Hidrofób kölcsönhatás:
Olyan molekula, vagy nagyobb molekula része, amely nem képes kialakítani a vízzel jelentősebb vonzó kölcsönhatást.  Ezeket a csoportokat sajátos, rendezett hidrátburok (klatrát) veszi körül.

26. ábra Hidrofób kölcsönhatás kialakulása

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hivatkozások, felhasznált irodalom:

- Szeberényi József Molekuláris sejtbiológia

- Lubert Stryer Biochemistry

- http://www.sulinet.hu/tovabbtan/felveteli/2001/20het/kemia/kemia20.html

- http://www.kfki.hu/chemonet/hun/eloado/szerves2/16notes.htm

- http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/books/b55/ch03s04s02.html